Co tydzień w sklepach i sieciach handlowych organizowane są różne promocje i wyprzedaże, które pozwalają na zakup towarów w obniżonych cenach. Regularnie organizowany jest na przykład tydzień grecki w Lidlu.
Kiedy Tydzień grecki w Lidlu 2023?
Produkty greckie w atrakcyjnych cenach będą dostępne w Lidlu od 23 stycznia. Oferta jest aktualna aż do wyczerpania zapasów. Wszystkie szczegóły dotyczące wydarzenia można znaleźć w gazetkach promocyjnych Lidla. W ofercie znajda się przede wszystkim produkty marki własnej Lidla – Eridanous. Dzięki temu klienci mogą zakupić oryginalne greckie specjały w przystępnych cenach. Oprócz tego w gazetkach promocyjnych znajdziemy przepisy między innymi na grecki sernik chałwowy, sałatkę z makaronem i meze, czyli grecki talerz przystawek.
Tydzień grecki w Lidlu – co warto kupić?
Czym zaskoczy nas w tym roku tydzień grecki? Lidl przygotował wiele atrakcyjnych produktów. To na przykład greckie oliwki. Zielone, czarne, suszone, marynowane lub solone. Warto też zwrócić uwagę na oliwę z oliwek. To chyba jeden z najczęściej wybieranych greckich produktów. Grecka oliwa z oliwek jest wysoko ceniona. Oliwa z oliwek to podstawa j diety śródziemnomorskiej, uznawanej za najzdrowszą na świecie. Dostępne jest w butelkach z ciemnego szkła i metalowych pojemnikach. W niektórych przypadkach oliwa jest dostępna ze specjalnymi dodatkami, z reguły są to jakieś śródziemnomorskie zioła i oferowane są w pięknych ozdobnych butelkach. Wskazane jest kupowanie oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia - to gwarancja, że nie została poddana obróbce chemicznej lub termicznej i zawiera wszystkie przydatne substancje i pierwiastki śladowe.
Zioła śródziemnomorskie to wyjątkowe przyprawy, które sprawią, że twoje menu będzie urozmaicone, a smak potraw wyrazisty i niezapomniany. Przypraw jest wiele i są one dostępne w różnych opakowaniach. Najpopularniejsze to rozmaryn, tymianek i oregano. Co więcej, w Lidlu będzie można kupić gotowe mieszanki pakowanych ziół śródziemnomorskich.
Lidl produkty greckie - jakie wybrać?
Tydzień grecki Lidl przygotował też bogatą ofertę jogurtów. Słynny grecki jogurt jest produktem narodowym produkowanym obecnie tylko w Grecji. Przy regularnym stosowaniu może nie tylko wzmocnić twój układ trawienny, ale także przedłużyć życie. Za najlepszy uważa się jogurt bez owoców i dodatków. Jogurt można kupić w różnych opakowaniach, od małych na jedną porcję, po plastikowe wiaderka. Koszt różni się w zależności od objętości, zawartości tłuszczu, składu i producenta.
Greckie sery to nie tylko duma narodowa, ale także ulubiony przysmak kuchni śródziemnomorskiej. Słynny marynowany ser feta można dodać do wielu potraw. Warto też zwrócić uwagę na graviera i kefalotiri- to odmiany uwielbiane przez Greków.
Kolejnym produktem jest pasta sezamowa Tahiti. Pasta sezamowa jest bardzo zdrowa i używana przez Greków w wielu narodowych przepisach. Tahini sprzedawane jest w plastikowych lub szklanych słoikach. Jest naturalna i słodka - z dodatkiem miodu. Pastę sezamową z miodem można wykorzystać do kanapek.
Warto też zwrócić uwagę na grecki placek z ciasta filo – baklave, orzechową lub sezamową chałwę, sezamowe lub orzechowe gozinaki, lepki nugat, a także wszelkiego rodzaju dżemy owocowe.
Greckie produkty w Lidlu - jak smakuje kuchnia grecka?
Narodowe potrawy kuchni greckiej wyróżniają się grą smaków i pozytywnym wpływem na nasz organizm. Wielu dietetyków zaleca stosowanie diety śródziemnomorskiej, opartej na zasadach kuchni greckiej. Zalety greckiej kuchni narodowej to między innymi:
- - Stosowanie zdrowych produktów – świeżych warzyw, ziół, domowych serów, owoców morza, owoców.
- - Najbardziej pożądanym, tradycyjnym produktem jest oliwa z oliwek, która jest dodawana do wielu narodowych potraw, jej zalety znane są od tysięcy lat.
- - Potrawy zamiast soli doprawia się sokiem z cytryny, do dań głównych (mięsnych i rybnych), marynat, deserów dodaje się owoce cytrusowe.
- - Grecy często i dużo spożywają produkty mleczne - jogurty, mleko kozie, fetę i sery.
- - Główną cechą kuchni narodowej są naturalne, przyjazne dla środowiska produkty, z których większość jest uprawiana i produkowana w kraju.
Narodowa kuchnia grecka to pewien sposób na życie. Według statystyk Grecy rzadziej cierpią na patologie serca i onkologiczne, otyłość niż mieszkańcy północnej Europy. Pierwsza książka o greckiej kulturze kulinarnej została napisana w 330 p.n.e. Tradycyjnie każdy posiłek zaczyna się od przystawek, które pobudzają apetyt. Podaje się je w małych miseczkach.
"Śledź Promocje"